Kad vjetar zapuše iznad Lončara

Kad vjetar zapuše iznad Lončara

fotografija Kei Nagayoshi

Nikola Lončar, umirovljenik povratnik iz Srbije, je jedini čovjek koji sa svojom ženom Bosiljkom živi u Lončarima.Od svog povratka u Lončare 2009 godine, Nikola živi u napuštenom selu bez struje, vode i ceste. Posle više bezuspješnih zahteva lokalnim vlastima da mu obezbjede osnovne infrastrukturne uslove za život, koji su postojali pre rata ’91 – ’95, Nikola Lončar svaki put kada krene u trgovinu koja od njegove kuće udaljena svega 4km bjelog puta, u svojim kolima nosi lopatu, kako bi zatrpao rupe i odrone koji nastaju na cesti posle svake kiše.

Inače na visoravni Orljak koja se nalazi na 600 metara nadmorske visine, a udaljene oko jednog kilemetara od domaćinstva Nikole Lončar, u protekle dve godine izgrađena je jedna od najvećih vjetroelektrana na zadarskom području u saradnji sa švicarskim partnerom Korlea Invest Holdingom, koja broji 19 agregata snage po 2,5 megavata, odnosno ukupno instalirane snage 47,5 MW.

Nikola Lončar se poslednjih godinu dana strujom snabdeva zahvaljujući solarnoj ploči koju mu je donirala jedna humanitarna udruga iz Hrvatske.

Selo Lončari se nalazi na 365 metara nadmorske visine. Nedaleko od sela izvire rijeka Bijela, jedna od najčistijih planinskih rijeka u Hrvatskoj, zatim kanjon rijeke Bijele kao park prirode, te se nalaze ostaci turskog zatvora Pržun, smještenog u bjeloj stjeni. Na udaljenosti od 2 km vazdušnom linijom, nalaze se Karinsko i Novigradsko more koje spada u drugi najveći zaljev Jadranskoga mora. Panorama i pogled sa vrha sela Lončari dostiže sve do ostrva Pag i Kornati.

Cilj ovog dokumentarnog projekta jeste podrška integriranju sela Lončari u program ruralnog razvoja Zadarske županije i Europske Unije, te da postane poželjno mjesto za život, rad i odmor. Zadarska županija je u poslednje dve godine jedna od najrazvijenijih regija kada je u pitanju turizam. U 2015 godini beleži preko 10 milijuna noćenja.