Kad vjetar zapuše iznad Lončara

Kad vjetar zapuše iznad Lončara

Zadarska županija je u poslednje dve godine jedna od najrazvijenijih regija kada je u pitanju turizam. U 2015 godini beleži preko 10 milijuna noćenja.

Paradoksalno, na samo tridesetak kilometara udaljenosti od grada Zadra, u selu Lonćari bez struje, vode i ceste, od 2009 godine živi jedino Nikola Lončar, umirovljenik povratnik iz Srbije, sa svojom ženom Bosiljkom. Posle više bezuspješnih zahteva lokalnim vlastima da mu obezbjede osnovne infrastrukturne uslove za život, koji su postojali pre rata ’91 – ’95, Nikola Lončar svaki put kada krene u trgovinu koja od njegove kuće udaljena svega 4km bjelog puta, u svojim kolima nosi lopatu, kako bi zatrpao rupe i odrone koji nastaju na cesti posle svake kiše.

Inače na visoravni Orljak koja se nalazi na 600 metara nadmorske visine, a udaljene oko jednog kilemetara od domaćinstva Nikole Lončar izgrađena je jedna od najvećih vjetroelektrana na zadarskom području u saradnji sa švicarskim partnerom Korlea Invest Holdingom, koja broji 19 agregata snage po 2,5 megavata, odnosno ukupno instalirane snage 47,5 MW. Dok se Nikola Lončar poslednjih godinu dana strujom snabdeva zahvaljujući solarnoj ploči koju mu je donirala jedna humanitarna udruga iz Hrvatske.

Cilj dokumentarnog projekta “Kad vjetar zapuše iznad Lončara” jeste podrška integriranju sela Lončari u program ruralnog razvoja Zadarske županije i Europske Unije, te da postane poželjno mjesto za život, rad i odmor.

Pozivamo sve zainterosovane novinare, medije i institucije da učestvuju i podrže realiziranje ovog dokumentarnog filma.

Za više informacija kontaktirajte nas putem ovog formulara.