Održana Eko Akcija “It is not too late”

Održana Eko Akcija “It is not too late”

Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” Iz Gornjeg Karina, u subotu 5. rujna od 9-19 sati, organizirala je volontersku akciju čišćenja zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele.

Uz sudjelovanje pojedinaca, udruga i institucija, udruga “Lončari” inicirala je akciju zbrinjavanja otpada na zaštićenom, a zapuštenom području “NATURA 2000”, zapadnom pristupnom putu kanjona rijeke Bijele. Ova ekološka akcija se organizirala sa ciljem boljeg razumjevanja problema koji je nastao, te kako bi se isti trajno riješio na ovoj lokaciji, kroz odgovorniji odnos prema prirodi cijele zajednice.

Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen, koja izvire iz špilje na oko 300 mnv. Kanjon ove rijeke koji je djeo zaštićenog područja “NATURA 2000” od otopljenog je vapnenca, te poprima bijelu boju, a po čemu je ova rijeka najvjerovatnije i dobila ime. Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje. Izvor rijeke Bijele je špilja bogata živim organizmima (skakavci, pauci, šišmiši i druge životinje), dužine 225 m, a u kojoj su se u nekoliko povezanih dvorana, vremenom nakupile velike količine pitke vode pročišćene prolaskom kroz kapilarni sustav stijena.

Na relativno malom području nalaze se mnogobrojne ugrožene, endemične i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Ova lokacija, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karaniskog mora), postala je veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima.

Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom (makadam i asfalt), koja kreće od odvajanja sa jadranske magistrale (pravac Obrovac – Karin Gornji). Na kraju iste, na oko 4 km udaljenosti od magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke, u kojima živi tek nekoliko obitelji, te je iz tog razloga ovaj kraj zbog svoje izoliranosti, tokom godina postao pogodan za odlaganje otpada, pretežito krupnog otpada i građevinskog materijala.

Akcija čišćenja je počela u 10h ujutru, i trajala do kasnog podne. Udruga Karin Resost obezbedila je ručak, a udurga Lončari majice za sve sudionike. Staklo rasuto po stazi oko 1,5 m3 je sakupljeno rukama sudionika i odvajano pažljivo tako da postane resurs. Ovo staklo biće dalje predmet rada različitih umjetnika u projektu “Enviromental Art Residence Bijela 2021”. Takođe, uz pomoć i uz uključenje institucija i donatora objavit ćemo međunarodni javni natječaj “CALL FOR ARTIST”, kroz koji ćemo financirati najkreativniji umjetnički projekat kojim bi se kroz trajnu instalaciju/umjetninu na lokaciji, educirati o važnosti našeg odnosa ka prirodi.

Razni građevinski otpad preko 100 m3 je sakupljan tokom cijelog dana strojno i ručno, zatim odvožen na deponiju u Obrovcu tijekom cijelog dana.

Uklonjena i sanirana deponija smeća i otpada, nalazila se na dužini od jednog kilometara i više, uz samu cestu koja vodi ka punktu od kojeg se kreće ka izvoru rijeke Bijele. Takođe, od samog polazišta ka izvoru i kanjonu, jedan dio staze bio je posut tonama djelića stakla koji su se tu našli poslje domovinskog rata i od tada nisu nikada uklonjeni. Ovo staklo formiralo je stakleno utabanu stazu po kojoj šetači neminovno moraju proći, te se gubi svaki osjećaj šetnje prirodom.

Akcija se održaala uz učešće 80 volontera, priprodnjaka i kreativaca iz Svetog Filipa i Jakova, Šibenika, Zadar, Starigrad Maslenica, Obrovca, Kruševa, Karina Gornjeg, Karin Donjeg, te mještana zaseoka Lončara i Radeka uz pokroviteljstvo i sudjelovanje Natura Jadera, javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Turističke Zajednice Grada Obrovca, te također članova PD Paklenica, MZ Karin Gornji, Udruge Karin Resort, Udruge Eko Zrmanja, Karinska Rivijera i PEU Stribor, OPG Tomo Aračić, Dijelatnika Grada Obrovca te uz tehničku potporu Hlad U.T.O, a na poziv udruge za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” Iz Gornjeg Karina.

Prirodnu ljepotu i bogatstvo okoliša rijeke Bijele i njenog kanjona, primjetio je i u umjetnik i režiser Vladimir Miketa, koji u svom kratkom filmu pokazuje svu apsurdnost ovoga kraja, te problematiku zagađenja i nebrige za prirodne ljepote koje nas okružuju, kao i značaj ovog lokaliteta koji ima za obrovački kraj te je inspirirao naziv same akcije “IT IS NOT TOO LATE”

Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” Iz Gornjeg Karina Zahvaljuje svim učesnicima i medijima koji su pomogli ovu akciju. Također, naglašava da je ovo tek početak čišćenja zapuštenog područja, iz razloga što je je ova uspješna akcija zbrinula samo jedan od prilaznih puteva i staza kanjonu Rijeke Bijele.

“Nadamo se da je ovo bio dobar primjer, a želja nam je da i druge udruge pokrenu slične aktivnosti u svom kraju pod sloganom #ItIsNotTooLate, a mi smo im spremni pomoći”, kaže Marko Simić, predsjednik udruge Lončari.

Koncept “IT IS NOT TOO LATE” je djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.

U ime svih učesnika akcije udruga Lončari, apeluje na lokalno stanovništvo da prestane odlagati otpad na ovoj lokaciji i uopćeno u prirodi, da za svoj gradjevinski i krupni otpad se obrati Gradu Obrovcu i mjesnom odboru Karin Gornji, a kako bi dobili suglasnost za odvoz na deponiju.

Više o akciji na društvenim mreža, a: #ItIsNotTooLate #RijekaBijela #EkoUdrugaLoncari #TrashTag

Molimo da nas pratite kroz poveznice:
https://loncari.com/rijeka-bijela-it-is-not-too-late/791/
https://www.facebook.com/events/172218260798520/